BÉT Prémium kategória

Új névről és menedzsmentről, részvénynévérték- és alapszabály módosításról dönthetnek a BÉT autós cégének részvényesei

2018-11-27

Mérföldkőhöz érkezik az Altera Nyrt., miután a befektetési csoport részvényesei a vállalat új, autós iparághoz kapcsolódó stratégiájához illeszkedő nevet választhatnak, és egy sor más fontos kérdésben dönthetnek. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera teljes átalakulására azt követően kerülhet sor, hogy a Wallis a társaságba apportálta négytagú autós cégcsoportját.

December 17-én tartja rendkívüli közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Altera Nyrt., így a korábban elhatározott menetrend szerint halad a társaság átalakulása, melynek részeként a Wallis Csoport az Alterába apportálta négytagú autós vállalatcsoportját. A közgyűlés határozati javaslataiból kiderül, hogy a társaság részvényesei az új cégnév mellett dönthetnek többek között az alapszabály és a részvények névértékének módosításáról, új menedzsment és könyvvizsgáló választásáról, továbbá felhatalmazhatják az Igazgatóságot tőkeemelésre és sajátrészvény-vásárlásra is. A javaslatok elfogadása esetén a BÉT autós cégének új vezetése a társaság üzleti céljainak megvalósítása érdekében 5 év alatt, a jegyzett tőke maximum 75 százalékának megfelelő, mintegy 2,55 milliárd forint (875 forintos részvényárfolyamon számítva 22,3 milliárd forint) összegű tőkeemelést hajthat végre saját hatáskörben, újabb közgyűlési döntés nélkül. A részvényesek dönthetnek az alapszabály több ponton történő módosításáról, ezek között az osztalékelsőbbségi részvények esetében fizethető időben és összegben jelenleg nem maximalizált osztalék összegben maximalizált mértékéről. A javaslatokból kiderül az is, hogy az Altera részvényeinek névértéke a jelenlegi 100 forintról annak egynyolcadára, 12,5 forintra csökkenhet, amelynek következtében arányosan változik (nyolcszorosára növekszik) a részvények darabszáma is.

Az Altera átalakulására azt követően kerül sor, hogy a korábban elhatározott 15,8 milliárd forint összegű apporttal történő tőkeemelés feltételei megvalósultak, így az Altera tulajdonába került a Wallis négytagú gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó cégcsoportja. Ezzel a tőkeemeléssel az Altera alaptőkéje közel a tízszeresére, 3,4 milliárd forintra emelkedett, kapitalizációja az elmúlt 180 napos, 765 forintos átlag részvényárfolyammal számolva több mint 25 milliárd forint lesz. Az autós csoport tagja a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. Ezek a cégek Magyarországon és a közép-, valamint délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong és a Sixt rent-a-car. A Csoport jelentős növekedést ért el 2017-ben: az árbevétel közel a duplájára, 66,3 milliárd forintra (magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidált adat), míg a négy cég összevont adózott eredménye az előző évi több mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott. Székely Gábor, a társaság befektetési igazgatója elmondta, hogy ezzel az árbevétellel a társaság a BÉT hetedik legnagyobb cége lehet. Céljuk, hogy a részvények bekerüljenek a tőzsde Prémium kategóriájába és a BUX, valamint a CECE indexekbe.