BÉT Prémium kategória

Tőkeemelésről és saját részvények vásárlásáról is döntött az AutoWallis

2020-11-30

Az AutoWallis Igazgatósága mai ülésén többek között a társaság alaptőkéjének maximum hatmilliárd forintra történő felemelésének lehetőségéről, és saját részvények vásárlására szóló felhatalmazásról döntött. Ezek célja, hogy a tőzsde autós vállalata tovább folytassa tavaly meghirdetett növekedési stratégiájának megvalósítását. A mai döntés alapján az AutoWallis – megfelelő piaci körülmények esetén – először vonhat be forrást közvetlenül a tőkepiacról intézményi és magánbefektetőktől. Az Igazgatóság emellett két új Felügyelőbizottsági és Auditbizottsági tagot is választott, valamint lezárta az Iniciál Autóház többségi tulajdonrészének megszerzését.

Az AutoWallis Igazgatósága a koronavírus-járvány (COVID-19) kapcsán meghirdetett szabályozói korlátozások miatt az eredetileg mai napra összehívott rendkívüli közgyűlés napirendi pontjairól saját hatáskörben döntött az előzetes előterjesztéseknek megfelelően (a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet 9. § (3) bekezdése alapján). Az Igazgatóság mai ülésén a társaság alaptőkéjének új részvénykibocsátás keretében történő, 3,7-ről maximum 6 milliárd forintra emelésének lehetőségéről határozott. A felhatalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy az AutoWallis – megfelelő piaci körülmények esetén – először vonjon be forrást közvetlenül a tőkepiacról intézményi és magánbefektetőktől. A döntés összehangban van az AutoWallis tavaly meghirdetett növekedési stratégiájával, melyben 2018-as (65,5 milliárd forint) árbevételének duplázását tervezi 2024-re, valamint azzal számol, hogy 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója lesz. A stratégia megvalósítása a COVID-19 járvány ellenére jól halad, a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat az idei évben már hat jelentős üzletfejlesztést, akvizíciót jelentett be, melyek finanszírozását elsősorban már meglévő források felhasználásával, vagy a korábbi felhatalmazás alapján tőkeemelés útján valósította, illetve valósítja meg. Az AutoWallis a jelenlegi változékony gazdasági környezetben a már bejelentett tranzakciókon felül is keresi a további növekedési lehetőségeket. A társaság megítélése szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés ugyanis új befektetési, akvizíciós, piacszerzési és üzletfejlesztési lehetőségeket teremtett. Az AutoWallis ezeket a lehető legjobban szeretné kihasználni, hiszen mára a stratégiának megfelelően olyan konszolidációs platform jött létre a cégcsoportban, mely minden csatlakozónak versenyelőnyt és stabilitást jelenthet. 

Az AutoWallis Igazgatósága – az alapszabály technikai jellegű módosítása mellett – saját részvény, saját kötvény, illetve a jövőben akár átváltható kötvény vásárlásra és elidegenítésre szóló új felhatalmazásról is döntött, melynek célja, hogy a társaság saját részvényeket vásárolhasson, és azokat felhasználhassa újabb Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) indítására. A testület – az alapszabály technikai jellegű módosítása mellett – a társaság Felügyelőbizottsági és Auditbizottsági tagjának választotta Karvalits Ferencet, a Wallis Asset Management Zrt. igazgatóját, valamint Buday Bencét, a Wallis Autómegosztó Kft. (SHARE NOW) ügyvezető igazgatóját, továbbá lezárta az Iniciál Autóház Kft. 20 százalékának megszerzéséről szóló tranzakciót, melyet korábban a Gazdaság Versenyhivatal jóváhagyott, így a társaság tulajdonába került az Iniciál összesen 60 százaléka.

Karvalits Ferenc 1988-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, ahol később óraadó és kutató volt a Pénzügy Tanszéken. 1990-ben lépett a bankári pályára: 1996-tól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Bankkapcsolati főosztályának vezetője, 1998-2001 között ügyvezető igazgatója, az Igazgatótanács tagja volt. Ezt követően a Wallis Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be 2002-ig. 2002-2005 között – miközben a Wallis Zrt. Igazgatóság tagja maradt –, a CIB Bank társ-vezérigazgatójaként dolgozott. 2005 áprilisában az FHB Bank elnökének választották. 2007-2013 között az MNB monetáris politikáért és tartalék menedzsmentért felelős alelnöke, a Monetáris Tanács tagja volt. 2013-tól a Wallis Asset Management Zrt. stratégiai igazgatója, emellett pedig 2014-től a Venturio Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., majd a PERION Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. munkájában vesz részt stratégiai tanácsadóként, később az Igazgatóságok tagjaként.

Buday Bence 2010-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés és Szervezés Tanszékén szerzett közgazdász diplomát. 2014-ben kitüntetéssel végezte el az INSEAD MBA képzését Szingapúrban és Franciaországban. Pályáját 2010-ben kezdte a McKinsey & Company budapesti irodájában, ahol számos iparágban – többek között bankszektor, telekommunikáció, gyógyszeripar – segítette nagyvállalatok stratégiaalkotását és transzformációját Magyarországon és Európa több országában. 2016-2019 között a Vodafone Magyarországnál töltött be igazgatói pozíciókat kereskedelmi területeken, majd a UPC Magyarország felvásárlását és a vállalat integrációjának megtervezését irányította. 2020-tól a Wallis Autómegosztó Kft. (SHARE NOW) ügyvezető igazgatójaként azon dolgozik, hogy az autómegosztás modern és fenntartható mobilitási szolgáltatását minél több lakossági és vállalati felhasználó számára tegye elérhetővé Budapesten, ezáltal is javítva a város élhetőségén.