BÉT Prémium kategória

Rövid piaci krízis után pozíciójának további erősödésével számol az AutoWallis

2020-03-20

Piaci súlyának erősödésére, új akvizíciós lehetőségekre számít hosszabb távon az AutoWallis Nyrt. a koronavírus hatására kialakult sokk utáni gazdasági környezetben – nem alábecsülve az átmeneti visszaesés mindenkit érintő terheit. A tőzsde autóipari vállalatának értékelése szerint a jelenlegi átmeneti lefagyást követően olyan új, előnyös lehetőségek nyílhatnak meg tavaly meghirdetett stratégiájának megvalósítása számára, melyek tovább erősíthetik piaci pozícióját. Az AutoWallis Igazgatósága a korábban kapott sajátrészvényvásárlási felhatalmazás alapján a tervezett tranzakcióihoz saját részvény vásárlást tervez.

Az AutoWallis Nyrt. rövid távon a koronavírus-járvány megakadályozása érdekében hozott korlátozó kormányzati intézkedések jelentős negatív gazdasági hatásaira számít, de a vállalatvezetés jelenlegi értékelése alapján a krízist követően megnyíló akvizíciós lehetőségek tovább erősíthetik a társaság piaci pozícióját. A szalonlátogatások számában csak az utóbbi héten érzékelhető visszaesés, míg a megrendelések esetében a hatás később jelentkezhet. A vizsgált forgatókönyvek csak a vásárlások különböző mértékű elhalasztásával számolnak, különösen az AutoWallis csoport tagjai által forgalmazott prémium kategóriájú autók szegmensében. Ezt támasztja alá a Kínában a napokban újranyitott autószalonok körében végzett felmérés, amely a teljes leállás után 53 százalékos látogatottságot mért, míg éves szinten mindössze 10 százalékos visszaesést vetít előre (https://www.autonews.com/china-commentary/handicapping-how-fast-market-will-recover). Az átmenetileg visszaeső értékesítés és a turizmus leállása miatt leginkább érintett autókölcsönzés lassulásának negatív hatásai érezhetőek, ugyanakkor a szervizszolgáltatások a megszokott rend szerint folynak ma is.

Az autógyártók e héten bejelentett, ideiglenesre tervezett leállásai a jelenleg még zavartalan készletellátásában a későbbiekben okozhatnak átmeneti fennakadásokat, de a korlátozó intézkedések visszavonása után a vásárlói aktivitás visszatértével párhuzamosan az ellátási láncok is várhatóan hamar helyreállnak. Mindazonáltal, a vállalati szektor egészéhez hasonlóan a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések következményei érinteni fogják nemcsak az autógyárakat, hanem az értéklánc további szereplőit is. Mindez a piac kisebb, kevésbé tőkeerős szereplőit kedvezőtlenebbül érintheti, így a tőkeerős AutoWallis stratégiájának megfelelően felkészül arra, hogy a normál üzletmenet helyreállása után akvizíciókat hajtson végre. Az AutoWallis Igazgatósága a közgyűlési felhatalmazás birtokában sajátrészvény-vásárlást tervez, és az így megszerzett részvényeket későbbi akvizíciókhoz tervezi felhasználni.

Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. elnöke elmondta, hogy az AutoWallis csoport több mint 20 éves tapasztalattal, komoly menedzsment tudással rendelkezik. A hátterében egy elkötelezett, tőkeerős fő tulajdonos, a Wallis Csoport áll, így minden lehetőség adott, hogy a jelenlegi helyzet rövidtávú negatív hatásait követően megerősödve, az iparág meghatározó szereplőjeként folytassa tevékenységét a magyar és a régiós piacon. 

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az AutoWallis leányvállalatai a mindenkori hatósági szabályozás keretein belül végzik értékesítési és szolgáltatási tevékenységüket, alkalmazkodva a piaci környezethez, és mindent megtéve ügyfelei és dolgozói egészségvédelme és higiéniája érdekében. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg 15 óráig vannak nyitva a szalonok, míg a szervizszolgáltatás eredeti nyitvatartással zavartalanul üzemel, és ehhez az alkatrészek is rendelkezésre állnak. A szalonok látogatottsága ugyan csökkent az utóbbi napokban, de a megrendelések száma nem, és a visszaigazolt megrendelések teljesítésében sincs fennakadás. „Felelősségünk tudatában ügyfeleink és dolgozóink védelmében is több intézkedést tettünk, így például ingyenes hozom-viszem szolgáltatást ajánlottunk fel szervízszolgáltatásunk mellé, személyes kontakt nélküli kerékcsere eljárást vezettünk be, valamint külső-belső fertőtlenítést végzünk bérautóinkon minden átadás előtt” – tette hozzá az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója. 

A csoport tagjai az új helyzethez alkalmazkodva már rövid távon költségcsökkentéseket vezettek be ott, ahol ez nem kockáztatja az egészségvédelmet, és számolnak a kormány által elrendelt finanszírozási moratórium, a különböző várható támogatások kedvező hatásaival is. Mindettől függetlenül az AutoWallis Csoport önmagában, bármilyen intézkedés és forrásbevonás nélkül is legalább 12 havi zavartalan működést biztosító tartalékokkal rendelkezik, de természetesen a menedzsment dolgozik a helyzetnek megfelelő rövid és hosszútávú intézkedések megvalósításán.

Az AutoWallis gazdálkodásával kapcsolatos fejleményeket, híreket a társaság továbbra is a kötelező helyeken teszi közzé a befektetők egységes tájékoztatása érdekében, jelenleg azonban nem lát okot rendkívüli tájékoztatásra. A tervezett, gazdálkodáshoz kapcsolódó közzétételek:

  • április 8. – 2019-es gazdálkodási adatok (éves rendes közgyűlés előterjesztéseként)
  • április 30.  – 2019 éves beszámoló és a 2020. Q1 Sales Report közzététele
  • május 27. – 2020. Q1 időközi jelentés