BÉT Prémium kategória

Mától lehet kereskedni az AutoWallis NKP kötvényeivel

2020-10-02

A mai naptól lehet kereskedni az AutoWallis NKP kötvényeivel a tőzsde XBond piacán, miután a Budapesti Értéktőzsde regisztrálta a társaság által kibocsátott értékpapírokat. A tőzsde autós vállalatának kötvényjegyzése áprilisban volt a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében. Az aukció túljegyzéssel zárult, az ajánlatokból elfogadott 3 milliárd forint névértékű 10 éves kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg az intézményi befektetők. Az AutoWallis a kötvényekből befolyt összeget leányvállalati hiteleinek refinanszírozására használja fel.

Péntektől lehet kereskedni az AutoWallis Nyrt. által kibocsátott AutoWallis NKP Kötvény 2030/I. elnevezésű, 3 milliárd forint össznévértékű értékpapírjával, miután a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jóváhagyta a társaság Információs Dokumentumát és regisztrálta a kötvényeket a BÉT XBond piacán. Az AutoWallis NKP kötvénykibocsátása komoly érdeklődés mellett túljegyzéssel zárult áprilisban: az intézményi befektetők a felajánlott mennyiségnél több, összesen 4,15 milliárd forint igényt nyújtottak be. Így végül az összes felajánlott, 3 milliárd forint névértékű kötvényt lejegyezték a tranzakcióban, amit befektetési szolgáltatóként az OTP Bank készített elő és szervezett meg. A kötvénykibocsátás során tapasztalt érdeklődés azt mutatja, hogy a befektetők pozitívan értékelik a társaság stratégiáját és az eddig elvégzett munkát. A 60 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix 3 százalékos kamatozású, 10 éves futamidejű kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg összesen 3,04 milliárd forintért. Az AutoWallis tavaly ősszel döntött az MNB kedvező finanszírozási forrású Növekedési Kötvényprogramjában való részvételről. Az indulás előfeltételeként a társaság tavaly szeptemberben megszerezte a Scope Ratings hitelminősítő B+ besorolását. 

Az NKP jól illeszkedik a társaság stratégiai terveibe, és előnyös finanszírozási lehetőséget biztosít. A vállalat a befolyt összeget leányvállalatai meglévő hiteleinek, operatív lízing keretei egy részének kiváltására fordítja. A kötvénykibocsátással az AutoWallis 10 éves futamidejű fix és alacsony kamatozású forrásra tudja cserélni rövid lejáratú és változó kamatozású meglévő finanszírozási keretei egy részét, ami érdemi versenyelőnyt eredményez számára. A kötvény tőkerészét a futamidő alatt nem kell törleszteni, ami stabilitást ad a cash flow tervezésnek.