BÉT Prémium kategória

Októbertől az AutoWallis és partnere a Renault importőre Magyarországon

2022-10-05

Lezárult a Renault Hungária felvásárlása, melynek során az AutoWallis és a Salvador Caetano csoportok által alapított vállalat tulajdonába került a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga. Az AutoWallis terve, hogy tovább erősíti a Renault Hungáriát, és a Renault, valamint a Dacia piaci részesedését a 2021-es 9-ről 10 százalék fölé növeli 2023-ban.

Minden szükséges lépés megtörtént, így a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis Csoport és portugál partnere által alapított AutoWallis Caetano Holding Zrt. tulajdonába került a Renault Hungária Kft., megszerezve ezzel a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri jogát. A két autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatások nyújtásával foglalkozó csoport egyenlő hányaddal tulajdonosa a 2021-ben 70,3 milliárd forint árbevételű magyar értékesítő vállalatnak, így a jövőben közösen fejlesztik a három márkát Magyarországon. Az importőri tevékenységet továbbra is a Renault Hungária csapata végzi, ugyanakkor az AutoWallis és partnere pozíciójára, tőkeerejére és innovációs képességére, valamint a tapasztalt márkakereskedői hálózatra alapozva kívánják növelni a márkák piaci pozícióját és népszerűségét, valamint az eladási darabszámokat. Az AutoWallis terve, hogy a csoporton belüli szinergiákat a lehető legjobban kihasználja olyan területeken, mint például az informatika, a médiavásárlás, a logisztika vagy egyes pénzügyi tevékenységek. Emellett átvesz néhány, a párizsi és varsói központok által eddig végzett háttérszolgáltatást.

Andrew Prest, az AutoWallis Nagykereskedelmi Üzletágának vezetője a tranzakció zárása kapcsán elmondta, hogy a Renault Hungária 2021-ben több mint 13.000 gépjárművet értékesített Magyarországon. A 8.139 értékesített darabbal a Dacia a 7. legnagyobb márka volt a magyar piacon, míg Renaultból 5.207 darab talált gazdára tavaly. Az idei év első 9 hónapjában Renaultból 3.534, Daciából pedig 5.483 fogyott. Az AutoWallis terve, hogy 2023-ban a 2021-es 9-ről 10 százalék fölé növeli a Renault és Dacia márkák piaci részesedését. Andrew Prest elmondta, hogy a Renault Csoport az elmúlt években több mint 5 milliárd eurót költött elektromos járművek fejlesztésére, és legalább 11 új modellt tervez piacra dobni 2025-ig, melyek mindegyike elektrifikált változatban is elérhető lesz. A Dacia a leggyorsabban növekvő, 3. legnagyobb részesedéssel rendelkező autómárka Európában a magánvásárlók körében. Az Alpine márkát a gyártó kiemelten fejleszti, mely további lehetőségeket jelent az AutoWallis Csoport számára.