BÉT Prémium kategória

Nem lassít az AutoWallis: minden téren kétszámjegyű növekedés

2022-10-17

Továbbra is masszív növekedési pályán mozog az AutoWallis Csoport, miután minden üzletágában, minden soron kétszámjegyű bővülést mutatott fel az év első kilenc hónapjában, ráadásul több területen már most nagyobbak az értékesítési számok, mint tavaly egész évben. Mindez azt jelenti, hogy a régió 14 országában jelenlévő Csoport válságálló stratégiájának köszönhetően tartósan függetlenedett a hazai és nemzetközi trendektől és jó úton halad terveinek megvalósítása irányába. Az AutoWallis gépjármű-értékesítése az első három negyedévben 27,1 százalékkal bővült, és hasonló mértékben nőtt a szerviz órák száma. Még ennél is nagyobb mértékben ugrott a gépjárműkölcsönzési terület: a bérleti események száma 64, míg a bérleti napok száma 31 százalékkal futott fel.

Több területen már a 2021-es egész évi értékesítési adatokat is túlszárnyalta az idei év első kilenc hónapjában az AutoWallis Csoport, így továbbra is masszív növekedési pályán mozog a magyar tőzsde autós vállalata. Az értékesítés terén a legnagyobb növekedést a Nagykereskedelmi üzletág érte el: 35,3 százalékkal 16.759 darabra ugrott az eladott gépjárművek száma, ami már most meghaladja a tavaly egész évben értékesített 16.501 darabot. A növekedés kizárólag organikus volt, melyhez legnagyobb mértékben a SsangYong járult hozzá, a maga 117 százalékos bővülésével. A Kiskereskedelmi üzletág az első kilenc hónapban 5.735 darab új (+10,3%) és 1.396 darab használt (+15,9%) gépjárművet értékesített. Az üzletág teljesítményét a második és harmadik negyedévben már a szlovén Avto Aktiv is erősítette, de organikusan is 3,2 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Ez különösen figyelemreméltó úgy, hogy a gyártói kapacitások még mindig elmaradnak a koronavírus-járvány előtti időszaktól, és a magyar személyautó-piac eközben 9 százalékkal csökkent*. Az AutoWallis Csoport által értékesített gépjárművek száma így összességében 27,1 százalékkal 23.890 darabra ugrott az első három negyedévben. A Kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területén a szervizórák száma 27,6 százalékkal 121.468-ra emelkedett, de az áprilisban lezárt szlovén Avto Aktiv akvizíció nélkül is 3,9 százalékos organikus növekedés volt megfigyelhető. A Magyarországon az AutoWallis Csoport által képviselt Sixt 63,6 százalékkal 17.256-ra növelte a bérleti események számát az év első kilenc hónapjában, ami már most több, mint a tavalyi egész éves 15.648 darab. A bérleti napok száma is közelíti a tavaly egész éves 164.132-es értéket, miután az első három negyedévben 31,1 százalékkal 161.252-re ugrott ez a mutató. A nyári csúcsidőszakban a flottaméret tovább bővült, így összességében 866 darab volt az első kilenc hónapban, ami 53 százalékos növekedésnek felel meg.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az első kilenc hónap trendjeit értékelve elmondta: most már biztosan kijelenthető, hogy az év végéig minden területen rekord értékesítési számokat fog felmutatni a Csoport. Kiemelte, hogy az AutoWallis nemcsak az európai, hanem a közép-európai piac átlagát is meghaladó teljesítményt mutat fel negyedévről-negyedévre, és a rekord értékesítési számok a tranzakciós hatások mellett elsősorban az organikus fejlődésnek köszönhetőek. Az AutoWallis által lefedett 14 ország – ami januártól Ausztriával bővül ki – autós piaca továbbra is az európai átlag feletti növekedést mutathat fel, annak ellenére, hogy az inflációs és gazdasági kilátások nem kedvezőek. A piacon továbbra is vannak olyan elhalasztott vásárlások, melyek még növelhetik a továbbra is kiemelkedően magas rendelésállományt, és az autóárak további emelkedésétől való félelem is fokozhatja átmenetileg a keresletet.

* A piaci adatokat a DataHouse szolgáltatta.