BÉT Prémium kategória

Fontos döntések előtt a BÉT autós cége: névváltásról, részvénynévérték-módosításról, új menedzsmentről döntenek az Altera részvényesei

2018-11-16

December közepén átalakulásának fontos mérföldkövéhez érkezik az Altera azt követően, hogy a Wallis autós cégcsoportja a vállalaton keresztül lép a Budapesti Értéktőzsdére. A társaság közgyűlésén több olyan fontos kérdésről dönthetnek a részvényesek, melyek a tőzsde várhatóan hetedik legnagyobb árbevételű cégének működését alapozzák meg. A napirenden többek között névváltás, a részvények névértékének módosítása, az alapszabály módosítása és új menedzsment választása szerepel.

Továbbra is a korábban elhatározott menetrend szerint halad a Wallis Csoport autós vállalatainak tőzsdére lépése, melynek fontos állomásához érkezik a Budapesti Értéktőzsde autós cége december 17-én. Az Altera közgyűlése ezen a napon dönthet többek között a társaság nevének, székhelyének megváltoztatásáról, új Igazgatósági, Felügyelőbizottsági és Audit bizottsági tagok, valamint új könyvvizsgáló választásáról, továbbá az alapszabály több ponton történő módosításáról. A közgyűlés napirendjén szerepel emellett a részvények névértékének módosítása, felhatalmazás sajátrészvény tranzakciók végrehajtására, valamint tőkeemelésre. 

A közgyűlésre azt követően kerül sor, hogy a korábban elhatározott 15,8 milliárd forint összegű apporttal történő tőkeemelés feltételei megvalósultak, így az Altera tulajdonába került a Wallis négytagú gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó cégcsoportja. Ezzel a tőkeemeléssel az Altera alaptőkéje közel a tízszeresére, 3,4 milliárd forintra emelkedett, kapitalizációja az elmúlt 180 napos, 757 forintos átlag részvényárfolyammal számolva több mint 25 milliárd forint lesz. Az autós csoport tagja a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. Ezek a cégek Magyarországon és a közép-, valamint délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong és a Sixt rent-a-car. A Csoport jelentős növekedést ért el 2017-ben: az árbevétel közel a duplájára, 66,3 milliárd forintra (magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidált adat), míg a négy cég összevont adózott eredménye az előző évi több mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott. Székely Gábor, a társaság befektetési igazgatója elmondta, hogy ezzel az árbevétellel a társaság a BÉT hetedik legnagyobb cége lehet. Céljuk, hogy a részvények bekerüljenek a tőzsde Prémium kategóriájába és a BUX, valamint a CECE indexekbe.