BÉT Prémium kategória

Az elektromos autók terjedését támogatja az AutoWallis, az ALTEO és az Opel együttműködése

2022-11-09

Hamarosan nem csupán autótöltőt vásárolhatnak az elektromos Opel gépjármű-tulajdonosok, hanem fenntartható energetikai megoldásokhoz is hozzájuthatnak: az AutoWallis Csoport és az ALTEO e-mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatásainak összehangolása révén az elektromos Opellel rendelkezők olyan megoldásegyütteshez juthatnak, amely megbízható és olcsó e-autózást garantál. A stratégiai együttműködés keretében az ügyfelek a gépjárművet, a töltőberendezést és a kapcsolódó szolgáltatásokat az Opel kereskedésekben vásárolhatják meg, 2023-tól pedig akár napelemes rendszerrel és energiatároló megoldásokkal együtt.

Újabb állomáshoz érkezett az ALTEO és az AutoWallis Csoport tavaly bejelentett, e-mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatások szinergiáira építő, a magyarországi zöld mobilitás terjedését támogató kezdeményezése. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett két vállalat szorosabbra fűzi együttműködését és még jobban összehangolja a töltési infrastruktúra fejlesztését az e-autók forgalmazása terén. Ennek keretében 2023-ban – az országban elsőként – napelemes rendszereket és energiatárolókat is értékesíteni fognak az AutoWallis Csoport által négy országban (Magyarország mellett Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában) képviselt Opel márka magyar márkakereskedéseiben, amihez az ALTEO e-mobilitási üzletága, az ALTE-GO biztosít szakmai hátteret. A hazai Opel autószalonokban az elektromos töltőberendezések mellett mostantól olyan opciók is elérhetőek – a lakossági és vállalati ügyfelek igényeihez igazodva –, mint a töltők telepítése, a villamos betápláló hálózat kiépítése és a rendelkezésre álló villamos-kapacitás hatékony kihasználását biztosító energiaszabályozó rendszer.

Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetői kapcsolatok és ESG igazgatója elmondta, hogy a csoport elkötelezett a fenntartható működés, a zöld gazdaságra való átállás mellett. A zöld mobilitás felfutását jól mutatja, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban összesen az elektromosan tölthető személygépkocsik piaci részesedése 2021-ben 19 százalékra nőtt, szemben az előző évi 11 százalékos részaránnyal. Magyarországon tavaly 15.510 db zöld rendszámos gépjárművet helyeztek forgalomba, ami a piac 6,1 százalékát jelentette. A növekedés töretlen, hiszen idén már az év első tíz hónapjában mintegy 17,5 ezer zöld rendszámú gépjármű került forgalomba. Székely Gábor hozzátette, hogy az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi Üzletága 2021-ben 1.084 darab elektromos, illetve hibrid gépjárművet adott el, mely azt mutatja, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak a zöld technológiákra. A kategória fejlődéséhez azonban megfelelő töltőhálózat kell hazánk úthálózatain és az otthonokban egyaránt, melyhez az AutoWallis Csoport tagjai eddig is élenjáró megoldásokat ajánlottak az ügyfeleknek. Az ALTEO-val tavaly kötött együttműködési megállapodás az e-autók töltéséhez kapcsolódó innovatív energetikai megoldások értékesítésére is kiterjed, így mostantól a magyar Opel márkatulajdonosok számára nyújtott töltési megoldások értékesítése terén is együttműködnek.

„Az e-autók publikus töltésének ára hamarosan vetekedni fog a fosszilis üzemanyagokéval, ezzel szemben otthon és a vállalati telephelyeken még jelen körülmények között is kedvezőbb áron és kényelmesebben lehet feltölteni a járműveket” – mondta el Novotny Dénes, az ALTEO e-mobilitási üzletágának vezetője. A szakember szerint az ALTE-GO és az AutoWallis Csoport átfogó megoldásával egy kézből érhető el minden, ami ahhoz szükséges, hogy mire az Opel modelleket leszállítják a kereskedésbe, kiépüljön a költséghatékony e-autózást biztosító infrastruktúra a vásárló otthonában vagy céges telephelyén. Novotny Dénes hangsúlyozta: „ez egy fontos lépés az együttműködésünkben, de itt nem állunk meg. 2023-ban az elektromos Opel modellek töltése ki fog egészülni napelemes rendszerekkel és energiatároló megoldásokkal is. Az autókereskedések ideális helyszínek arra, hogy mindezeket megmutassuk, elmagyarázzuk az ügyfeleknek, akik az autó vásárlásakor a teljes decentralizációs csomagot is megvásárolhatják.”

Az ALTE-GO és az AutoWallis Csoport együttműködése már több közös fejlesztésben is megvalósult. Elektromos töltőket és napelemes rendszert alakítottak ki a Magyarországon az AutoWallis Csoport által képviselt Sixt vecsési műszaki bázisán, nagyteljesítményű töltőberendezéseket telepítettek a Wallis Motor Pest és Duna márkakereskedéseknél, valamint a Váci úton található Jaguar és Land Rover szalonban, ahol folyamatban van a napelemes rendszer kiépítése is.

A további tervekről szólva Novotny Dénes elmondta: jövőre legalább 100 töltőberendezést terveznek értékesíteni az Opel márkakereskedéseken keresztül és arra számítanak, hogy egyre több ügyfél választja majd a töltő mellé a napelemes rendszert és az energiatárolót is.