BÉT Prémium kategória

Az AutoWallis a BÉT Legek között

2021-02-24

A Budapesti Értéktőzsde idén is megrendezte a hazai tőkepiac legjobb teljesítményeit díjazó eseményét, az immár több mint két évtizedes múltra visszatekintő BÉT Legek díjátadó gálát, melyen „Az év alaptőke-emelése” kategóriában az AutoWallis végzett az élen a parkett legnagyobb tavalyi tőkeemelésével.

A BÉT Legek rendezvény keretében idén is 22 kategóriában díjazta a tavalyi, rendkívüli gazdasági helyzetben is kimagasló teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplőket a Budapesti Értéktőzsde. A díjak odaítélése a korábbi évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri döntése alapján történt. A díjak a tőkepiaci mérföldkövek, emlékezetes teljesítmények szimbólumaiként funkcionálnak, odaítélésükkel a BÉT célja a további fejlődés ösztönzése. Az év alaptőke-emelése díjat azért kapta az AutoWallis, mert növekedési terveinek finanszírozása céljából 2020-ban összesen 4,4 milliárd forint tőkét vont be a vállalatba, melyből 3 milliárd forintnak megfelelő részvény bevezetése tavaly megtörtént, 1,4 milliárd forintnyi az idei évre húzódik át.


Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a díj kapcsán kiemelte: „Büszkék vagyunk arra, hogy az AutoWallis érdemelte ki „Az év alaptőke-emelése” díjat. 2019-ben komoly tervekkel érkeztünk a Budapesti Értéktőzsdére. Tudtuk, hogy jelentős növekedési pálya előtt áll a társaság. Azt is tudtuk, hogy céljainkat organikus és akvizíciós úton kívánjuk elérni. Azt ugyanakkor magunk sem gondoltuk, hogy már a következő évben ilyen óriási lépést teszünk majd a 2024-re kitűzött céljaink felé. Az eredményekhez nem csak tőke, hanem Csapat is kell, így ezt a díjat nem nyerhettük volna el, ha az AutoWallis csoport több mint 500 munkavállalójának kitartó munkája nem támogatná a céljainkat. Köszönöm nekik is – tette hozzá Ormosy Gábor.

A vállalat jelenlegi várakozása szerint az AutoWallis már idén jelentősen meghaladhatja a 2019-es stratégiai tervében 2024-re kitűzött árbevételi tervszámait. 2021-ben megháromszorozhatja árbevételét, mely így várhatóan meghaladhatja majd a 230 milliárd forintot, míg az EBITDA akár a 6 milliárd forintot.

A várható növekedést támogatja a tavaly bejelentett hat akvizíció és üzletfejlesztés:

 • az Opel márka importőri jogainak megszerzése két régiós országban,
 • majd Magyarországon is,
 • az AutoWallis-hoz került a Jaguar és Land Rover járművek és alkatrészek exkluzív importőri jogai hazánkban,
 • a vállalat többségi részesedést szerzett a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozícióval rendelkező Iniciál Autóházban,
 • a csoporthoz került a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedés,
 • és végül, de nem utolsósorban immáron a csoport tagja a Wallis Kerepesi

Nem csak az akvizíciók, üzletfejlesztések terén volt aktív az AutoWallis, hanem a tőkepiacon is:

 • 2019-ben belépett a Prémium kategóriába és a BUX Indexbe,
 • a Scope Rating minősítésének megszerzését követően a Növekedési Kötvény Program keretében 3 milliárd forintos kibocsátást hajtott végre,
 • tavaly összesen 4,4 milliárd forint tőkét vont be a vállalatba, melyből 3 milliárd forintnak megfelelő részvény bevezetése tavaly megtörtént, 1,4 milliárd forintnyi az idei évre húzódik át.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés további új piacszerzési és üzletfejlesztési lehetőségeket teremtett az AutoWallis számára. A vállalat vezetése azért dolgozik, hogy ezt a lehető legjobban ki tudja használni, ezért folyamatosan vizsgálja a bővülési lehetőségeket. A további növekedési tervek finanszírozásához egyrészt újabb kötvénykibocsátás lehetőségét vizsgálja, másrészt – megfelelő piaci körülmények esetén nyilvános forrásbevonást tervez intézményi és lakossági befektetőktől.

A fotón balról jobbra:

 • Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója
 • Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója
 • Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. elnöke
 • Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetési igazgatója

Kép forrása: Budapesti Értéktőzsde